De fapt, nu este cu totul nouă. „Cantemirul” a mai avut reviste. Pe hârtie. Preludii, DC noi, Criterion, Fițuica, Praf în ochi… Au făcut, la vremea lor, istorie. Locală, însă vie. Îmi amintesc de un sondaj-anchetă conceput și realizat de elevi, cu întrebări vizând popularitatea unor profesori, atractivitatea unor ore… O receptare „zbuciumată”, o paletă largă de reacții, de la hohote de râs la lacrimi amare, de la aplauze la amenințări cu tribunalul!

            Ce (mai) este astăzi o revistă „școlară”? Cine mai are nevoie de un spațiu în care să-și facă publice opiniile, atitudinile, bântuirile lăuntrice? Nu sunt rețelele de socializare omniprezente? Nu constituie ele o realitate paralelă din ce în ce mai vie, mai puternică și mai acaparatoare?!

            Ba da. Tocmai de aceea, un spațiu care funcționează cu „filtre” de căutare, în care opiniile sunt valabile în măsura în care ele se coagulează în jurul unor idei, un „loc geometric” al bunului simț lingvistic, imagistic, social, literar, o oază de zăbavă reflexivă într-o lume ce gonește haotic, un tărâm al echității inteligente devin, dacă nu necesare, măcar binevenite. Cel puțin aceasta ni-i nădejdea!

            Prin urmare, dragi cititori, vă invităm să vă alăturați demersului nostru cu sinceritate, curaj, responsabilitate și, nu în ultimul rând, cu dragoste de oameni. Nu promitem că tot ce veți trimite va fi publicat. Nu cenzurăm ci, așa cum sugeram mai sus, filtrăm. Încercăm să păstrăm un nivel rezonabil al articolelor care vor fi originale, purtătoare ale responsabilității autorilor, redactate într-o limbă românească limpede, așa cum îi stă ei bine.

            DC nu ambiționează să reprezinte Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, dar fiecărui autor care publică în aceste pagini îi pasă de imaginea instituției de care este legat într-un fel sau altul: elev actual sau fost, părinte, profesor, colaborator… Dacă revista noastră va aduce un dram de plusvaloare, dacă ideile pe care le va pune în circulație vor zidi, dacă zâmbetele cititorilor vor fi senine, atunci ea nu va fi apărut în van.

            „La început a fost cuvântul…”

Te invităm la discuție

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Primește notificări pentru