Proiect realizat de:

Dițu Georgiana Mădălina     – preluarea unor informații și executarea articolului.

Ursache Roxana                     – poze și descoperirea unor informații noi

Preda Cosmina                                  – a intervievat

 

Fișă de eveniment

Zilele Culturii Călinesciene, ediția a XLIX-a

 

În data de 22 septembrie 2017, la Biblioteca Municipală Radu Rosetti s-a desfășurat o prezentare, prin care domnul profesor Gabriel Fornica împreună cu oameni distinși precum C. Th. Ciobanu, Dan Cristea, Domnița Ștefănescu, Alex Ștefănescu, Lidia Ignat ne-au demonstrat că Oneștiul are o adevărată valoare prin artiști, poeți și filosofi.

Cea de a XLIX-a ediție aduce ca surpiză pe filosoful Mihai Șora care, la 101 ani și spre surprinderea tuturor, încântă cu un discurs limpede și profund ce demonstrează că anii nu sunt decât un număr și că, de fapt, trebuie doar să vrei să faci unele lucruri.

După prezentarea juriului, domnul primar, a ținut să dezvăluie respectul pe care îl are față de aceste persoane care au făcut posibil miracolul perpetuării unui festival cultural în Onești. Între invitații de onoare se află și domnul Alex Ștefănescu, critic literar remarcat prin scrierile sale și prin atitudinea față de lumea literaturii: „Cultura nu este un cuvânt cu care să ne imbogățim vocabularul”. Domnul Ștefănescu susține o conferință despre Alexandru Piru, cu ocazia primirii premiului „G. Călinescu” din 2017. Cu acest prilej, a primit un cadou simpatic de la Mihai și Luiza Șora: un papion pictat vesel, cu mesajul de a nu abandona umorul și privirea senină asupra vieții. Premiul de excelentă primit de Alex Ștefănescu este, după spusele profesorului Constantin Th. Ciobanu: „un fel de recompensă pentru marile celebrități”.

Spre final, după momente emoționante împărtășite atât spectatorilor cât și celor ce au organizat ediția de anul acesta, doamna Luiza Șora încântă audiența cu un film documentar excelent: momente în care domnul Mihai Șora este atent la frumusețile naturii și ale iubirii, meditând asupra câtorva aspecte ale existenței. În sală au fost prezenți numeroși tineri, interesați de ceea ce poate să ofere un astfel de eveniment cultural.

 

 

 

Nume: Panțîru Ioan Vlad

Vârsta: 12 ani

  1. Ce știi despre acest eveniment?

Am aflat că vor participa anumiți filosofi.

  1. Ce îmbunătățiri ai face referitor la organizare?

Absolut nimic, cred că se desfăsoară exact cum ar trebui.

 

  1. Din punctul tău de vedere, care este scopul acestui eveniment?

Eu consider că acest eveniment ne oferă șansa de a ni se deschide un orizont mai larg și de a cunoaște oameni valoroși ai culturii noastre.

  1. Ce efect are asupra ta ceea ce se desfășoară aici?

Îmi îmbunătățește vocabularul fiindcă ascult cu atenție cuvintele unui filosof.

  1. Participi des la acest tip de eveniment?

Este pentru prima oară și consider că este interesant și educativ.

Mulțumesc, Vlad!

Nume: persoană anonimă

Vârsta: 17 ani

  1. Ce știi despre acest eveniment?

Am fost informată că va fi prezent filosoful Mihai Șora.

  1. Ce ai îmbunătăți la acest eveniment?

Probabil modul în care este acaparată atenția tinerilor.

  1. Din punctul tău de vedere, care este scopul acestui eveniment?

Sunt de părere că scopul evenimentului este acela de a cunoaște personal critici literari adevărați.

  1. Ce efect are asupra ta ceea ce se desfăsoara aici?

Voi vedea după o vreme.

  1. Participi des la acest tip de eveniment?

Nu, nu am timp.

 

Constatăm cu entuziasm că acești adolescenți sunt dornici de a îmbrățișa cultura și frumosul. Din postura de jurnaliști, am observat și detalii ascunse: deși toți intervievații au răspuns afirmativ la această provocare a cultivării, adevărata sete de nou, educativ și informare, s-a observat mai ales în ochii celui mai mic dintre ei. Înfocarea și energia pe care a transmis-o în momentul dialogului purtat au fost impresionante, așadar, viitorul arată spectaculos judecând după acest tânăr care a reușit să eclipseze la o vârstă atât de fragedă partenerii de interviu!

Te invităm la discuție

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Primește notificări pentru